De herenmode in de jaren 20 stond niet echt bekend om zijn individualisme. Er waren namelijk aangewezen momenten waarop een man bijvoorbeeld een pak of een flanellen shirt diende te dragen, en zo waren er nog veel meer voorbeelden. De meeste jaren 20 kleding voor mannen weken niet af van deze maatschappelijke 'uniformen'. Als je kijkt naar foto's van grote groepen mensen met de jaren 20 kleding, valt gelijk op dat de mannen vrijwel allemaal dezelfde kleding dragen. Een mooi beeld hiervan wordt geschetst in de film Great Gatsby.
Maar het gebrek aan individualiteit leidde zeker niet tot een gebrek aan elegantie. Integendeel: mannen in de twintiger jaren waren misschien wel de best geklede mannen in de geschiedenis van de mensheid. Maatwerk was destijds namelijk van groot belang; op kledingstukken die te los of te strak, te kort of te lang waren, werd dan ook neergekeken. Of een man nu een broek of jas kocht: hij liet deze altijd helemaal op maat maken. Dit maakte de jaren 20 kleding voor mannen uniek, stijlvol en perfect voor speciale gelegenheden.
Kleding uit de jaren 20 stond bovendien bekend om de grote aandacht voor detail. Zo zat er zelden een draadje los of een steekje verkeerd. De jaren 20 herenkleding bestond in de meeste gevallen uit een verzameling van keurige maatpakken, leren Oxford veterschoenen en een of meerdere vilten hoeden. Mannen uit de lagere klassen in de samenleving droegen meestal rubberen overjassen over een flanellen overhemd en overall van spijkerstof.
Voor openbare uitstapjes waren kostuums voor zowel mannen als jongens de juiste keuze. Pakken waren meestal van wol en werden doorgaans in combinatie met een wit overhemd gedragen. Bij kouder weer werd soms een nette pullover met V-hals over het overhemd gedragen. Vlinderdassen werden wel gedragen, maar waren lang niet zo populair als de standaard zijde of rayon (kunstzijde) dassen.
Jongens-pakken waren zowel met een lange als een korte broek verkrijgbaar. Krijtstrepen waren de meest voorkomende motieven op jongens-pakken uit de jaren 20. Omdat de meeste pakken alleen in neutrale kleuren, zoals grijs, bruin of zwart te krijgen waren, droegen veel mannen en jongens een fleurige zakdoek in hun borstzak. Deze jaren 20 pakken waren een onmisbaar onderdeel in de jaren 20 herenkleding.
Een typisch herenpak uit de jaren 20 zou er als volgt uitzien: een twee-knoops single-breasted jasje, met zacht gerolde revers, zakken en alpaca voering. De bijbehorende broek zou bestaan uit een op maat gemaakt twee-knoops model met een brede tailleband en brede riemlussen. Deze typische herenpakken zijn het perfecte voorbeeld voor de jaren 20 herenkleding.
Over het algemeen droegen mannen een compleet maatpak, bestaande uit een jasje en bijbehorende broek in dezelfde kleur en met hetzelfde motief. Voor speciale gelegenheden en bij kouder weer werden doorgaans driedelige pakken (jasje, gilet en broek) gedragen. Losse jasjes en broeken die niet bij elkaar hoorden, werden zelden gecombineerd.
Bij koud weer droegen de meeste jaren 20 heren jassen die tot net onder de knie reikte. Deze jassen waren dik, zeer warm en in de meeste gevallen gemaakt van wol. Met name elegante ruitjesmotieven en de kleuren zwart, grijs, blauw-grijs en verschillende tinten bruin waren populaire keuzes voor de jas. De lange jassen zijn een kenbaar onderdeel van de prachtige jaren 20 herenkleding.
Jassen waren veelal in een drie-knoops double-breasted modellen verkrijgbaar. Deze bevatten twee warme, diepe steekzakken, beschermd met kleppen om eventuele regen en sneeuw tegen te houden. De stof was in deze tijd zo dik dat een voering in veel gevallen niet nodig was. De drie-knoops jassen waren een onmisbaar onderdeel van de jaren 20 herenkleding.
Lederen jassen, met of zonder een bontkraag, waren ook populair als kleren in de jaren 20. Deze werden doorgaans dicht geknoopt gedragen, en waren voorzien van twee zakken en in sommige gevallen ook een ingebouwde gordel rond het middenrif. De jassen waren in zwart of (donker)bruin verkrijgbaar en waren vaak met bont gevoerd.
In de jaren 20 waren er verschillende hoedenstijlen voor heren. De meest populaire modellen waren de gleufhoeden en de 'newsboy' caps. De meeste werden gemaakt van ofwel haarvilt, velours, wolvilt, bont of corduroy (ribfluweel). Bekijk snel ons assortiment aan jaren 20 kleding als je geïnteresseerd bent of kom langs in onze winkel.
Naast de mooiste jaren 20 kleding hebben wij ook verschillende andere soorten vintage kleding. Deze hebben wij voor jou hieronder op een rijtje gezet.
Voor de mooiste vintage herenkleding ben je bij Urban Bozz aan het juiste adres. Twijfel niet langer en bestel je jaren 20 kleding nu gemakkelijk online.